Menu

Over de Veenvaart

Zonder bestemming vertrek ik en ga de zon achterna. Een oase van rust; ik open mijn hart en luister naar de kleurrijke verhalen van dit gebied. Moderne technieken en rijke historie vinden elkaar op deze bijzondere route. Dit is varen in de 21e eeuw!

Twintig kilometer vaarweg voert door de rijke historie van een uniek veenlandschap vol boeiende verhalen. U vaart over de Hondsrug, langs het hoogveenreservaat Bargerveen en door de hoogveengebieden Berkenrode en Oosterbos. Hier ziet u hoe een groot deel van Nederland eruit zag voordat het afgraven van turf begon. Even verderop loopt de route dwars door het Veenpark. Dit openluchtmuseum brengt u terug naar de tijd van de veenafgravingen. Het is zelfs mogelijk om hier aan te leggen en op de boot te  overnachten. Een bijzondere belevenis, een ware reis door de tijd!

‘Rondje’ Drenthe
Met de nieuwe vaarverbinding tussen Erica en Ter Apel is het ‘rondje’ Drenthe compleet. U kunt nu heel Drenthe vanaf het water ontdekken. De route gaat door kanalen, riviertjes en meren en brengt u dwars door bossen, heidevelden en het hoogveen tot in het centrum van diverse (vesting-)steden. Door de smalle vaarwegen is er veel te zien aan de weerszijden van de wal. Natuurlijk kunt u ook regelmatig aan wal stappen voor een mooie wandeling of fietstocht. Ontdek hier wat de gemeente Emmen allemaal te bieden heeft.

De route in beeld

Klik hieronder op de kaart om een overzicht te krijgen van de route.


Route & vaartips
Vaar
Magazine

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!