De Route: Barger-Compascuum

Barger-Compascuum is in 1860 ontstaan als boekweitnederzetting aan het riviertje de Runde De eerste bewoners waren boeren uit het naburige Duitse Emsland. Zij brachten het katholieke geloof naar de Zuidoosthoek.

In Barger-Compascuum vindt u het Veenpark. Dit is een openluchtmuseum waar de historie van de Drentse veenkoloniën tot leven komt. Op bepaalde dagen zijn de bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker er aan het werk. U kunt hier aanleggen, overnachten en gebruik maken van sanitaire voorzieningen. Ook kunt u er een bezoek brengen aan het Harmoniummuseum.

In het dorp ligt het hoogveenkerkhof (1876). Het is het enige kerkhof in Nederland dat op hoogveen ligt. Het kerkhof is onlangs gerestaureerd en er is een expositieschuur ingericht.

Op de plek waar het grote Bourtanger moeras was
“Waar het spookte en de dwaallichten dansten
Hebben velen ongewild een laatste rustplaats gevonden
Laten we heden de werkers uit het verleden gedenken.”

U kunt vanaf Barger-Compascuum een prachtige fietsroute volgen langs het riviertje de Runde. Maar ook fietstochten ondernemen naar het Bargerveen, tussen Zwartemeer en Weiteveen en naar het Duitse Emsland. Ook is er een Knapzak wandelroute naar het rustieke Duitse Hebelermeer (K-25). Informatie over de fietsroutes en wandelroutes vindt u op de site www.achterdebreedesloot.nl.

Wanneer u even van de route afwijkt kunt u aanleggen in het centrum. Daar ziet u de Kathedraal van het Drenthe. Deze rooms-katholieke Sint- Joseph kerk is ontworpen door Joseph Cuypers, gebouwd in traditionalistische stijl en in 1924 in gebruik genomen.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.