De Route: Erica

 

Op de huidige plaats van Erica lag vroeger het Zuidbargerveld. Op dit hoogveengebied lieten de boeren van Zuidbarge hun vee grazen. Halverwege de 19e eeuw kwamen de eerste bewoners naar het gebied en ontstond een boekweitkolonie. Het centrum kwam uiteindelijk aan het kanaal te liggen.

Erica telt ongeveer 5000 inwoners. Het dorp staat bekend om haar glastuinbouw. In de kassen worden onder andere komkommers, snijbloemen en potplanten gekweekt.

In het centrum staat het kunstwerk de Kanaalgravers, gemaakt door Willem Kind. Het beeld bestaat uit twee kanaalgravers. De onderste werkman geeft zijn schep zand door aan de bovenste. Het beeld staat symbool voor de wijze waarop de kanalen zijn gegraven.

Erica is Latijn voor dopheide en hier dankt de korenmolen Heidebloem (achtkantige bovenkruier met stelling) haar naam aan. De molen is vaak op zaterdagen geopend.

Een expositie over de winning van het veen en de toepassing van het smalspoor is te vinden in het Industrieel Smalspoormuseum aan het Dommerskanaal. Tijdens een treinrondrit rijdt u over een stuk hoogveen op een traject dat ooit gebruikt is voor het transport van turf. U ziet de enige overgebleven turfstrooiselfabriek van ons land. Verder treft u er een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen en foto’s aan.

En verder:

  • 18 holes golfbaan “Zuid-Drenthe”
  • Openluchtzwembad
  • Dorpsmonumentenroute
  • De R.K. kerk, in 1933 ontworpen door architectenbureau Nieman en Ir. Steeneken en gebouwd in traditionalistische stijl

Nieuws uit Erica

r  Drakenbootrace op Erica Datum: 17 september 2023Tijd: Ca.11:00 – 20:00 De stichting Waterspektakel was Erica organiseede op 17 september 2023voor de tweede keer een Drakenbootrace op Erica.Maximaal 24 teams zijn de sportieve strijd aangaan in de VerlengdeVaart te...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.