De Route: Nieuw Dordrecht

Nieuw-Dordrecht is een ontginningsdorp, gelegen op een zandrug (een uitloper van de Hondsrug) ten zuidoosten van de stad Emmen. Aanvankelijk was Nieuw-Dordrecht een lintdorp. Door nieuwbouw na de Tweede Wereldoorlog is er een dorpskern ontwikkeld. Het dorpsgebied bestaat verder uit landbouwgebied, deels veenontginningen, en bospercelen. Het grenst in het oosten aan het Oosterbos, waarin nog stukken hoogveen te vinden zijn. Ten westen en zuidwesten van het dorp liggen enkele grote bedrijventerreinen. Het dorp is goed bereikbaar via de N862 en de N37.

De naam is afgeleid van Nieuw-Dordrecht waar het hoofdkantoor van de Drentse Kanaalmaatschappij gevestigd was.
Jans Brands heeft in het museum Collectie Brands een unieke verzameling bijeengebracht. U vindt er ondermeer objecten uit de geschiedenis van Drenthe en het Drents-Groninger veengebied. Het museum is van dinsdag- tot en met zondagmiddag geopend.

Tijdens WOII zijn er boven de gemeente Emmen geallieerde vliegtuigen neergeschoten. Het eerste vliegtuig stortte op 20 februari 1943 neer in Nieuw-Dordrecht. Op het R.A.F. kerkhof werden de bemanningsleden van deze vliegtuigen begraven. In totaal vindt u er 24 oorlogsgraven.

En verder de Hervormde kerk (1874)

 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.