Menu

Veenvaartcoöperatie wil regio (ver)binden

24 okt 2015

‘Veen’, ‘heide’ en ‘fietspaden’. Het zijn de steekwoorden die veel Nederlanders gebruiken wanneer ze desgevraagd Drenthe omschrijven.  “Onze provincie heeft toeristen echter zoveel meer te bieden”, vertelt Ate Bontjer; bevlogen oud-voorzitter van de Veenvaartcoöperatie.

h,0De Veenvaartcoöperatie is in 2013 opgericht, met als doel nieuwe mogelijkheden en services aan (water)toeristen te bieden en kansen te ontwikkelen voor ondernemers en bewoners rondom de Veenvaart, een fraaie waterverbinding die in 2013 werd opgeleverd.

“De Veenvaart biedt vaarrecreanten een nieuwe route door de Drentse en Groninger veenkoloniën. Jaarlijks maken er zo’n drieduizend vaarders gebruik van. “Dat aantal is zelfs nog zonder de vele wandelaars die rond het gebied actief zijn of de fietsers die gebruik maken van de nieuw aangelegde fietspaden langs de Vaart”, aldus Bontjer.

De Veenvaart geeft toeristen de kans om mooie stukken van Drenthe vanaf het water te bekijken. Zo kun je door de komst van de Veenvaart ook door het Veenmuseum in Barger-Compascuum varen. “Wellicht het enige museum in Europa waar je doorheen kunt met je boot”, vertelt Bontjer. “Of je maakt gebruik van het nieuw gegraven Koning Willem Alexander Kanaal, want het KWAK en de Veenvaart overlappen elkaar.”

Bontjer, voorzitter van de coöperatie tot 2017: “Op de eerste plaats biedt de Veenvaart een geweldige uitbreiding aan toeristische trekpleisters voor vakantiegangers die Drenthe aandoen. Op de tweede plek biedt de vaarverbinding mogelijkheden voor de inwoners van de gemeente Emmen. Maar de regio moet die kansen wel zelf verzilveren. En daar komen wij als coöperatie in beeld. We helpen de mensen om die gelegenheden te verwezenlijken.”

ACHT DORPEN
De Veenvaartcoöperatie bestaat uit acht dorpen die onderling samenwerken en elk een bepaalde taak op zich nemen. Deze dorpen zijn te vinden langs de Veenvaart en strekken zich uit van Nieuw-Amsterdam tot en met Emmer-Compascuum.

Elk dorp stuurt twee afgevaardigden uit erkende overlegpartners (EOP), handelsverenigingen en ondernemersgroepen die om de zoveel tijd in een van de betrokken plaatsen vergaderen. “We praten dan over bijvoorbeeld het onderhoud van de bermen, het maken van aanlegkaders, waar stroompunten langs de Veenvaart moeten komen… Noem het maar op! Alles wat een vaarrecreant en toerist handig kunnen vinden.”

Ook de welwillende ondernemer die langs de Veenvaart iets wil beginnen kan bij de coöperatie aan kloppen. Bontjer: “Stel: iemand wil een cultuurpodium langs de oevers plaatsen of een nieuwe kade met terras exploiteren. Dan kunnen zij via ons de juiste ingang bij de gemeente Emmen vinden.”

ALLE NEUZEN
Bontjer is zeer tevreden over de algehele samenwerking. “De neuzen staan dezelfde kant op. Ook het contact met de gemeente Emmen is prima; zij helpen ons met elke stap. Wij als Veenvaartcoöperatie zijn er voor de dorpen zodat zij optimaal kunnen profiteren van deze jonge vaarverbinding tussen Nieuw-Amsterdam en Emmer-Compascuum.”


Route & vaartips
Vaar
Magazine

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!