Smalspoormuseum

Erica

Beleef het mee via een rit per smalspoortrein. Vanuit ons nieuwe museum gebouw met statische en dynamische smalspoor expositie, vertrekt u voor een tocht door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject, vroeger gebruikt voor turftransport.

Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en het specifieke gebied. Door de geringe snelheid, zo kenmerkend voor dit smalspoor, heeft u voldoende tijd om van de omgeving en de treinreis te genieten. Langs het traject staat smalspoor materieel opgesteld in diverse samenstellingen en toepassingen.

Tijdens de rit komt u ook langs de enige overgebleven turfstrooiselfabriek in ons land in originele staat, met de daarbij behorende losinstallatie.

In de turfstrooiselfabriek, die voor bezoek geopend is, bevinden zich nog de originele productiemachines. Hier krijgt u een indruk van het vroegere productieproces van turfstrooisel.
Op het museumterrein staat ook de 4-sporige smalspoor remise gebouwd in 1910, welke jaren dienst heeft gedaan als werkplaats voor het museum. Zowel de turfstrooiselfabriek als de remise zijn beiden Rijksmonument.

Het museum, dat volledig op vrijwilligers draait, beschikt over een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, foto’s en ander materiaal.

Telefoonnummer

0591 -303 06

Website

http://smalspoorcentrum.nl/

Openingstijden

Woensdag 13:00 tot 16:30
Donderdag 10:00 tot 16:30
Zaterdag 10:00 tot 16:30
Zondag 11:00 tot 16:30

Kaart